Екипажът подал сигнал за бедствие и се скрил в трюма. Руски

...
Екипажът подал сигнал за бедствие и се скрил в трюма. Руски
Коментари Харесай

Руски военни спасиха кораб от пирати край Африка

Екипажът подал сигнал за злополучие и се скрил в трюма. Руски морски пехотинци пристигнали на кораба - група кораби на Северния флот от няколко седмици се намира в този регион. 

Когато съветски хеликоптер се приближи до контейнеровоза, пиратите избягали.

Вечерта на 25 октомври пиратите нападат контейнерен транспортен съд в Гвинейския залив край западния бряг на Африка.

Първо това оповестява Dryad Global, който е профилиран във въпросите на морската сигурност.

Според тях, контейнеровозът MSC Lucia е бил похитен от незнайни нападатели на 86 морски благи югозападно от пристанище Агбами (голямо петролно находище край крайбрежията на Нигерия в Гвинейския залив, създадено от американския Chevron).

Dryad Global осведоми, че боен транспортен съд се насочва към мястото на офанзивата и посъветва други кораби да заобикалят региона. 

Помощ на атакувания кораб е оказана от голям противолодъчен транспортен съд на Северния флот на Военноморски сили на Русия „ Вицеадмирал Кулаков “.

„ Около 13:00 часа е получен сигнал за бедствие от контейнеровоз „ Лусия “, плаващ под флага на Панама от Република Того до Република Камерун. Съобщава се за опит за похищение на кораба от незнайни въоръжени мъже с високоскоростна лодка. ", съобщиха от пресслужбата на Министерството на защитата на Руската федерация .

Според ведомството, след сигнала за злополучие, екипажът на комерсиалния транспортен съд се е укрил в машинното поделение в сходство с инструкциите. Хеликоптер Ка-27ПС с поделение на морската пехота беше повдигнат във въздуха от съветския транспортен съд в помощ на моряците.

„ Когато боен хеликоптер се приближи, пиратите напуснаха кораба, качиха се на високоскоростна лодка и се насочиха към брега с цялостна скорост “, споделиха от Министерството на защитата. Руските военни не преследваха пиратите.

Пиратите напуснаха кораба с бърза лодка

След надзорен полет " вицеадмирал Кулаков " се приближи до контейнеровоза, от който антитерористична група се качи на панамския транспортен съд. Военните претърсват кораба и намират заключени в машинното поделение моряци.

„ Вицеадмирал Кулаков ” дружно със морски танкер „ Академик Пашин ” и избавителния транспортен съд „ Алтай ” работят в Гвинейския залив към този момент три седмици. 

През август-септември " Вицеадмирал Кулаков "  действаше в Средиземно море, край в Алжир, Сирия, Кипър, а в този момент съветски кораби наблюдават надводната обстановка благодарение на авиацията край западния бряг на Африка.

Пиратските офанзиви в Гвинейския залив се случват много постоянно - регионът е включен от интернационалната морска общественост в листата на най-опасните за цивилни кораби. Например през декември 2020 година пирати нападнаха танкера Agisilaos. Те отвлекли четирима членове на екипажа, в това число руснак. Той беше освободен едвам през януари. В края на януари 2021 година край крайбрежията на Нигерия пирати заловиха товарния транспортен съд Моцарт, плаващ под флага на Либерия. 15 заложници бяха освободени през февруари. Друг съветски моряк беше хванат през май край крайбрежията на Гана. Той беше освободен през юли.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР